Ultrazvuk abdomena

Šta je to abdominalna ultrasonografija ?

Ultrazvuk abdomena ili abdominalna ultrasonografija ( ultrasonografija abdomena) je metod snimanja kojim se dobijaju slike unutrašnjosti ljudskog tela, odn. organa, pomoću ultrazvučnih talasa visoke frekvencije. Ultrazvučni talasi se odašiljaju u telo iz sonde da bi se u vidu ehoa ili odjeka odbili od površina struktura organa na koje nailaze , vratili nazad u sondu i odgovarajućim tehnološkim postupkom se prezentovali u vidu slike na ekranu. U toku ultrazvučnog snimanja nema radijacije.

Ovim snimanjem se dobijaju korisni podaci o morofološkom stanju unutrašnjih organa kao što su: jetra, žučna kesica, pancreas, burezi, slezina itd.Pošto je ovo snimanje u real-time tehnici vide se i pokreti unutrašnjih organa koji su od pomoci u dijagnostici oštećenih ili obolelih organa.U trudnoći se prate pokreti ploda i srčana akcija.

Koji se organi najčešće pregledaju ultrazvukom ?

To su: jetra, žučna kesica, žučni kanali, pankreas, bubrezi, slezina i krvni sudovi abdomena. Takodje se primenjuje BIOPSIJA pod kontrolom ultrazvuka. Zatim DOPPLER sonografija za pregled velikih krvnih sudova abdomena.

Kako se pripremiti za pregled ?

Potrebno je konforno se obući radi jednostavnijeg skidanja odeće za pregled. Ostala priprema zavisi od vrste pregleda. Za neke preglede potrebno je ne jesti 6-12 h, za druge popiti odgovarajuće količine tečnosti dok za neke nije značajna konzumacija hrane i tečnosti.

Za pregled jetre, žučne kesice, žučnih kanala i pankreasa je potrebno da je pacijent na tašte, odn. da na dan pregleda nije jeo ni pio ništa.Ukoliko je pacijent izrazito meteorističan, ima jaka nadimanja savetuje se dan dva pre pregleda konzumiranje lakše hrane i tečnost koja nije gazirana.Za pegled bubrega nije neophodno da je pacijent na tašte.

Tečnost se pije kod potrebe prikaza donjih partija abdomnea da bi se ispunila mokraćna bešika koja za pregled sluzi kao svojevstran akustički prozor i omogućava bolju vizualizaciju okolnih organa ili eventualnog prisustva slobdne tečnosti u trbušnoj duplji.

Kako izgleda oprema za ultrazvučni pregled ?

Ultrazvučni aparat se sastoji iz konzole sa kompjuterom, ekranom, sondom i dodartnom opremom: štampacem slika, videorekorederom. Pored aparata je ležaj na koji pacijent legne u toku pregleda. Dodatni materijal neophodan za pregled je gelatinozna masa kojom se namaže područje gde je potrebno izvršiti pregled.

Kako izgleda pregled ?

Pacijent oslobodi trbuh od garederobe, legne na krevet a zatim ga namažu gelom da bi se omogućio kontakt izmedju ultražvučnog talasa i tela pacijenta. Pregled se obavlja u ležanju na ledjima, na bokovima i postrance, nekad i u stajanju a sve u zavisnosti od toga sta se pregleda i koji je položaj najpogodniji za dobar prikaz traženog organa.

Kada vršiti ultrazvučni pregled abdomena ?

Ultrazvučni pregled abdomena treba vršiti kod bolova u trbuhu i ledjima, muke, povraćanja, nadutosti, neobjašnjivog mršavljenja, osećaja težine ili naglog uvećanja trbuha a najbolje na osnovu uputa lekara opšte prakse ili specijaliste druge specijalnosti koji prethodno utvrdio potrebu za ultrazvučnim pregledom.

Šta treba očekivati od pregleda ?

Pregled je bezbolan, jednostavan i brz. Obično traje od 10 – 30 min. Pregledom se dobija definitvna dijagnoza ili nalaz sa opisom zdravih organa a u zavisnosti od dijagnoze ili sumnje na odredjenu bolest, daje se uputstvo za dalje pretrage koje su potrebne. Kada se postavi dijagnoza pacijent se upućuje kod odgovarajućeg specijaliste radi terapijskog tretmana.

Ko vrši pregled i ko interpretira nalaz ?

Pregled vrši lekar specijalista radiolog ili specijalista neke druge medicinske grane i u okviru svoje specijalnosti vrši odgovarajuće preglede. Lekar očitava nalaz, piše ga i prilaze snimak kao medicinski dokument.

Koja je korist a koji su rizici ?

Korist je prvenstveno u brzini i tačnosti nalaza koji se dobijaju dijagnostičkom ultrasonografijom abdomena, gde se nema rizika od pregleda. Kontrole se ponavljaju koliko je potrebno, bez opasnosti od oštećenja tkiva i organa.

Povratak na prethodnu stranicu

 

 
  2013 Specijalistička ordinacija za radiologiju - ULTRAZVUK. Sva prava zadržana.