Priprema za pregled

Pregledi se vrše kod odraslih, dece i trudnica.

Zakazivanje pregleda pacijenata se vrši lično ili putem telefona:
021/66 11 416
021/66 13 411

Pacijent pritom dobija uputstva o pripremi za pregled koja podrazumeva obavezu ili zabranu konzumiranja tečnosti i hrane, kako bi bio omogućen ultrazvučni prikaz organa.

Priprema za pregled organa gornjeg abdomena podrazumeva neuzimanje tečnosti i hrane zbog čega je preporučljivo zakazati termin u prepodnevnim časovima.

Za pregled male karlice zahteva se dobra hidratacija odredjenom količinom tečnosti koja je potrebna da distendira mokraćnu bešiku.

Za neke organe kao što su dojke i ovarijumi značajan je i dan pregleda u zavisnosti od menstrualnog ciklusa.

Pojedini organi se mogu pregledati bez pripreme.

Snimanje

Pregled, odnosno snimanje obavljaju lekari specijalisti radiologije upotrebom odgovrajuće ultrazvučne opreme.

U toku pregleda pacijent je uglavnom u ležećem položaju, ređe u stajanju ili sedenju. Na deo tela koji se pregleda nanosi se gel da bi se omogućio prolazak ultrazvučnog talasa, izmedju sonde i kože pacijenta, u organe koji se ispituju. Povratnim informacijama i njihovim grafičkim prikazom na monitoru aparata se analzira stanje ispitivanog organa, promene ili povrede, odnosno odstupanja od normalnog morfološkog prikaza.

Pregled se vrši po uputu lekara opšte prakse ili specijaliste, kao i na zahtev samog pacijenta u slučajevima bolova u trbuhu, leđima, muke i povraćanja, nadutosti, neobjašnjivog mršavljenja, bolovima ili otokom u vratu, mišićima, zglobovima, promenama u dojkama itd.

Pregled je bezbolan, brz i jednostavan, bez jonizujućeg zračenja i traje 10-30 minuta, nakon čega pacijent dobija izveštaj sa snimkom i dijagnozom ili zaključkom, kao i uputstva za dalje isptivanje i lečenje.

Pregledi, u dijagnostičke svrhe, mogu se ponavljati bez ikakvog rizika od oštećenja tkiva i organa.

Biološko delovanje ultrazvuka
Napomena za pacijente

 

 
  2013 Specijalistička ordinacija za radiologiju - ULTRAZVUK. Sva prava zadržana.